Mit ne (t) egyen, aki allergiás?

Mit ne (t) egyen, aki allergiás?

Keresztallergia

Keresztallergia az allergiások 5-10 (nyírfapollen esetén 30!) százalékánál fordul elő, ezért ha kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, fontos tudnunk, hogy a panaszokat okozó anyagok mellett miket kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből.

Amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, valójában egy biokémiai jelenség, keresztreakció. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szervezetünkbe kerülnek, hasonlítanak az allergénekre, és maguk is allergiás reakciókat váltanak ki vagy felerősítik az allergiás tüneteket.

Mi az oka?

- Sokáig azt gondoltuk, hogy keresztallergiás reakció során az immunrendszer molekulákat észlel, és arra reagál. Vagyis ha két anyag kémiai szerkezete között kicsi a különbség, és a szervezet már fokozottan érzékeny az egyikre, nem tud különbséget tenni közöttük. Ma már tudjuk, hogy valójában szituációkat ismer fel és erre van egy működési mintázata. A receptor tehát egy környezetet észlel, valami hasonló információt, amiben benne van az adott molekula is, ezért máris reagál. A puszta hasonlóság azonban már egy nagyon széles spektrum, amibe sok minden belefér, ezért nagyon gyakori a riasztás. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a hajlam nagy eséllyel öröklődik. Genetikai adottságok szerint, ha egyik szülő sem allergiás 10 százalék, ha az egyik szülő beteg: 30-40 százalék, ha pedig mindkét szülő beteg: 50-75 százalék az esély, hogy a gyerek is allergiás lesz. Az érintett nőket ezért még fogantatás előtt érdemes kezelni, sőt, a személyes tapasztalatom az, hogy a várandósság alatt alkalmazott homeopátiás kezeléssel csökkenthető a továbbörökítés - mondja Dr. Hovanyovszky Sarolta allergológus, immunológus, homeopátiás szakorvos.

Tünetek

A hasonlóság miatt szervezetünk bárhol reagálhat, ahol az allergiás környezettel találkozik: a pollenre az orr nyálkahártyáján, az ételallergénnel szemben pedig a bélrendszerben. Míg a légútiallergia jellemzői a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés, a torokkaparás és rosszabb esetben az asztmatikus panaszok, keresztreakciók során az orális allergiás szindrómaként ismert tünet együttes a jellemző. Ilyenkor az allergiás jelzés a szájüregben lép fel először: viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, rekedtség, köhögés, fulladásérzés, hasi görcsök jelentkezhetnek, ritkábban anafilaxiás sokk lép fel.


Az allergia általában atópiás dermatitisszel, vagyis bőrgyulladással kezdődik csecsemőkorban. Ha nem kezelik megfelelően, 2-3 évesen megjelenik az ételallergia, majd iskolás korban a szénanátha, felnőtt korban pedig az asztma.

A tolerancia az immunitás lelke

- Az allergiás működés minden egészséges emberben benne van, ennek köszönhetően tudunk életben maradni, ezzel védekezünk rossz higiéniai körülmények között, pl. féregfertőzések ellen. Testünk emberi sejtjeinkkel közel hasonló tömegű vírus, baktérium és gomba dinamikai és informatikai közösségében él, vagyis egy jókora méretű, idegennek vélt társaság szabályozása alatt állunk, velük kell együttműködnünk és egy genetikailag kiegyensúlyozott állapotot létrehozunk. Ennek tudatában érdemes az allergiára, mint dinamikai folyamatra tekinteni. Az allergiás ember problémája ugyanis nem csak a tünetekből áll, hanem komoly immunológiai, hormonális, idegi és lelki háttér van működésben mögötte. A problémát ebben az egységben kell vizsgálni, nem pedig külön-külön kezelni a tüneteket - mondja a szakértő. Ha azt mondjuk immunitás, rögtön a következőkre asszociálunk: védekezés, erő, egyfajta agresszió és azt gondoljuk, hogy az allergia egy legyengült, a másik oldalról azonban túlzottan felfokozott. Az allergiások szervezete egyfajta agresszív, túlérzékeny működésre van hangolva a toleráns, békés oldal pedig el van nyomva. A cél: a rendszer kiegyensúlyozása, se a tolerancia ne legyen túlzott, se az agresszió - mondja szakértőnk. Az immunterápia hatékony megoldás lehet allergia gyógyításában. Az eredményességhez azonban elengedhetetlen a tünetek pontos megfigyelése.

 

A legfontosabb keresztreakciók pollenirányból  

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, gesztenye latex, banán.

Fekete üröm: kömény, Csili bors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregano, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, kesudió, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, sárga-őszibarack, burgonya, kivi, avokádó, paradicsom, sárgarépa, zeller.

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, lencse, tamarin, szentjánoskenyér.

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi.

Gabonafélék pollenjei: pázsitfüvek pollenjei.

Poratka: rákfélék.

A legfontosabb keresztreakciók ételirányból:

Alma: burgonya, sárgarépa, nyírpollen.

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

Fokhagyma: vöröshagyma, spárga.

Földimogyoró: dió, mandula, az összes többi olajos mag.

Gabona: az összes többi gabona. 

Hal: az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei.

Kapor: zeller, üröm, banán.

Kesudió: kakaó, kávé.

Mogyoró: dió, mandula, az összes többi olajos mag.

Őszibarack: sárgabarack, banán, szilva.

Tehéntej: szójával, más állatok tejével (például kecske) teje, tehénhús, tehénbőr.

Tojásallergia: más szárnyasok tojása, szárnyasok húsa, szárnyasok tolla.

 

Forrás: Nők Lapja Egészség VI. évfolyam 6.szám. 2012. június