A HAJKORONÁNK IS KOMMUNIKÁL

A hajkoronánk is kommunikál

A hajápolásról

Megjelenésünk meghatározó tényezője amellett, hogy védelmet nyújt a hidegtől és a napsugárzástól, kommunikál saját testünkkel és környezetünkkel is. Esztétikai jelentősége mellett akár betegségeinkről vagy rossz szokásainkról is árulkodhat.

A haj felépítése

A haj alapanyaga 97%-ban keratin, 3%-ban pedig víz. Előbbi az a fehérje, amely a bőr legkülső rétegének felépítésében is részt vesz. A szőr fejlődése már az anyaméhben elkezdődik: a fejlődő magzatot a lanugo, vagyis a pehelyszőrzet borítja. Ezt váltja fel már a világrajövetel előtt a vellum, majd ez adja át a helyét a végleges szőrzetnek. A felnőtt ember fejét körülbelül 120 000 hajszál borítja, mindegyik külön papillából, azaz kötőszöveti szemölcsből fejlődik ki. Ez a szemölcs a szőrtüszőben helyezkedik el, amely a bőr irha rétegébe ágyazódik be. Mellette van egy apró faggyúmirigy, amely faggyút termel. Mindezeken kívül minden egyes szőrtüszőben van egy szőrállító izom is, amely összehúzódása révén a szőrszálak felegyenesednek, a bőr pedig kidudorodik.

Növekedése

A haj növekedésének három fázisa van: az aktív fázis során nő ki a hajszál a gyökérből, az átmeneti fázis, amikor a kifejlett szőrszál fokozatosan elhal és kihullik, végül pedig a nyugalmi fázis, amikor az üres szőrtüsző megpihen – ez a szakasz több hónapig is tarthat -, majd az egész folyamat kezdődik elölről. A haj körülbelül 1,25 cm-t nő havonta, de ez egyénenként változó lehet. Terhesség alatt például fokozódik. Hajkoronánkból naponta 40-100 hajszálat veszítünk el, de ezeket közben folyamatosan pótolják a nyugalmi időszakuk végénél járó szőrtüszők. A hajszálak látható része nem élő anyag: összekapcsolódott fehérjékből áll. Felületük pikkelyes, ezt vonja be a faggyúmirigyek által termelt hajzsír. Keresztmetszetük szerint szintén három csoportba sorolhatjuk őket: az egyenes hajúaknak kör alakú, a hullámos vagy göndör hajúaknak tojásdad, a gyapjas típusú hajé pedig vese alakú. Minden hajszál tartalmaz melanocitákat, vagyis festéksejteket, amelyek a hajnak színt adó melanint termelik. Minél több van ebből, annál sötétebb a haj. Az öregedés során azonban fokozatosan eltűnik, és levegő marad a helyén, ez az őszülés folyamata. Hajunk színe, minősége és az őszülésre való hajlam mind öröklött tulajdonság.

Hajápolás

A haj betegségei közé tartozik a hajtetű, az öröklött korpásodás, a haj külső szerkezetének károsodása és a kóros hajhullás. A haj megfelelő állapotának megőrzésében fontos szerepe van a vitamindús táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak és a stressz elkerülésének. Oda kell figyelni a rendszeres hajápolásra, és hajunk szerkezetének megfelelő termékeket kell vásárolni, hiszen a helyes hajápolás a mosással kezdődik. A fejbőr állapotának felméréséhez pedig bőrgyógyász segítségét kell kérni.   

Forrás:http://www.pingvinpatika.hu/aktualis-1+1/a+hajkoronank+is+kommunikal+3.html