CISZTÁK NYOMÁBAN

Ciszták nyomában


Legyen ártalmatlan vagy épp meddőséget okozó, a cisztákkal foglalkozni kell. Lehet műteni vagy gyógyszerrel kezelni, ám egy biztos: a családalapítás előtt álló nőknél az orvosok arra is figyelnek, hogy minél több szövetük ép maradjon.


A női reproduktív korban, a petefészkekben – szabályos ciklusok mellett – folyamatosan érnek meg tüszők. Közülük általában havonta egy lesz olyan érett, hogy a ciklus közepén megrepedjen. A növekedési és érési folyamat hosszabb, mint az adott ciklus, ebből pedig az következik, hogy egy tüsző akár több cikluson keresztül is növekedhet, mire „kiszabadul”. Ez a folyamat általában felváltva következik be a kétoldali petefészekben. Normál hormonális működése esetén is előfordul, hogy ovuláció híján a tüsző megmarad, majd cisztává fejlődik, amely az esetek nagy részében magától felszívódik” - mondja Dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos Centrum részlegvezető főorvosa. A ciszták fajtájáról és a kezelési lehetőségekről beszélgettünk Fülöp doktorral.


Több típusa van

A petefészekciszták lehetnek egy- és kétoldaliak, egy és többrekeszűek, tiszta és zavaros tartalmúak, fixáltak és szabadon állóak. Az egyszerű cisztákról fentebb tettünk említést: ezek általában nem jelentősek, ha azonban sokáig fennállnak, mindenképp figyelni kell rájuk. Speciális, csokoládészerű ciszta esetén endometriózis áll a háttérben. Ez a betegség nagy szerepet játszik a meddőség kialakulásában. Az egyik legfurcsább ciszta az embrionális fejlődési maradványként kialakuló dermoid ciszta, amely évekig is rejtve maradhat.


Nyomozás a ciszták után

„A ciszták viselkedését több cikluson keresztül, ultrahanggal figyeljük, csak így lehet dönteni a kezelésről. Típustól, mérettől, panaszoktól függően ez lehet gyógyszeres vagy operatív, ez utóbbin belül pedig megkülönböztetünk laparoszkópos és hasműtétes megoldást” - magyarázza Fülöp doktor. Fontos a ciszták folyamatos nyomon követése, mert a petefészkekben zajló cisztikus folyamatok és a petevezetékek közelsége miatt a szövetek felülfertőződhetnek és tályoggá alakulhatnak. Ilyenkor műteni kell, és a petefészek csak nagyon kis eséllyel menthető meg.


Mikor kell műteni?

A ciszták jellegzetessége, hogy ronthatják a környezetükben lévő ép szövetek vérkeringését. A szakértő hangsúlyozza: bizonyos méret felett a ciszták veszélyessé válhatnak gazdájukra. „Ha a ciszta kocsányán keresztül megtekeredik, vérkeringése leáll és oxigénellátás hiányában erős alhasi panaszokat okoz, melyet a diagnózis felállítása utána azonnali operáció szokott követni. Ilyen erős, szúró fájdalom esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, mert késői beavatkozás esetén előfordulhat, hogy el kell távolítani az egyik petefészket.” A beavatkozások során minél kisebb csonkolás elvét próbálják betartani a termékeny kor pácienseinél, főleg azoknál, akik (még) szeretnének babát. „A modern lehetőségek mellett az endoszkópos technika lehetővé teszi, hogy a ciszták legtöbbjét hastükrözéses módszerrel a hason belül leválasszuk a petefészekről, majd a petefészek megmaradt állományát rekonstruáljuk anélkül, hogy a hasat fel kellene nyitni, vagy az egész petefészket ki kellene venni.”


A fetefészekciszták egy része rosszindulatúságot mutat ennek speciális ultrahangos jelei vannak. A rosszindulatúság jeleit mutató elváltozások esetén nyitott hasműtétet végeznek, mert a cél a kóros szövet teljes eltávolítása a has teljes átvizsgálása után.


A legmodernebb eljárás

A petefészek cisztás folyamatainak operatív kezelése ma már sok helyen zajlika kis megterheléssel járó kulcslyuksebészeti módszerrel. Előnye, hogy rövid kórházi tartózkodást igényel (1-2 nap) jár. További előnye, hogy egy időben teszi lehetővé a kóros rész teljes eltávolítását és az ép petefészekszövet megóvását.


Néhány szó a PCOS-ről

Külön kell említést tenni a petefészek sokcisztás betegségéről, a PCOS-ről. Fülöp doktor azt mondja, a meddő párok nő tagjainál kb. 20-30%-ban ez okozza a terméketlenséget. Tünetei: meddőség, vérzészavar (ritka vagy elmaradó menstruáció), testsúlynövekedés. Zsíros pattanásos bőr, hajhullás, erősebb „középidős” fájdalom. A petefészek kérge megvastagszik, és alatta gyöngysorszerűen helyezkednek el a meg nem repedt és elsorvadt, 5-8 mm-es tüszők: ez egy jellegzetes kép, amely látható az ultrahangon, ám a diagnózishoz laborlelet is szükséges. A legújabb ismeretek szerint a kórkép kialakulásában nagy jelentősége van az inzulinrezisztenciának is. „Amennyiben PCO-ra utaló jeleket észlelünk, a szénhidrát-anyagcserét is vizsgálni kell. A kezelés attól függ, hogy meddőséggel párosul vagy sem. Ha a pár nem akar babát, a gyógyszeres kezelés ajánlott, ellenkező esetben azonban műtéti és gyógyszeres kezelés kombinációjával érhető el a legjobb eredmény. A laparoszkópiás műtét során például elvékonyítják a petefészek megvastagodott kérgi részét és eltávolítják a felszaporodott sorvadt tüszők tartalmát. A beavatkozás után rendeződik a cikluszavar, egy meddő páciensnél akár a spontán terhesség lehetősége is fennáll.”

 

Forrás: Hallobaby! Babatervezők magazinja 2012-május-június